NOVICE
FOTOGALERIJA
PROGRAM
O ZBORU
- zgodovina
- dirigenti
- sedanji člani
DISKOGRAFIJA
POKROVITELJI
V MEDIJIH
POVEZAVE
KONTAKT
 
 

O zboru - prvi del

125 let Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik

Nekaj vznesenega je, če se ljudje zberejo; ne le, da bi ob pesmi preživeli vesele ure, temveè da želijo to veselje deliti tudi z drugimi. To je bilo zagotovo glavno vodilo ustanoviteljem Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik davnega leta 1882. Najstarejše slovensko pevsko
društvo LIRA je temu idealu ostalo zvesto
do današnjih dni in je gojenju pesmi, še posebno slovenske ljudske pesmi, namenjalo posebno pozornost.
Pevci LIRE so slovensko ljudsko pesem in tako tudi ime Slovenije in Kamnika ponesli daleč čez državne meje. Sodelovali so na različnih festivalih in tekmovanjih v Sloveniji in po Evropi.
V svoji bogati zgodovini so dosegli kar nekaj mednarodnih priznanj na področju moškega zborovskega petja: drugo mesto na mednarodnem tekmovanju v Rivi del Garda (Italija), posebno priznanje na tekmovanju v Saarbrücknu (Nemčija), pa tekmovanja v Arezzu, Mariboru ... in še bi lahko naštevali.
Omenim naj le zadnja dva mednarodna uspeha: leta 2004 je LIRA kot prvi evropski kontinentalni zbor izjemno uspešno nastopila na mednarodnem festivalu waleških pevskih zborov v Royal Albert Hallu v Londonu, kamor so bili pevci ponovno povabljeni v oktobru 2008.
Oktobra 2006 so z odličnim nastopom prepričali žirijo na mednarodnem tekmovanju 20. Praga Cantat, kjer so osvojili srebrno priznanje.

naslednja stran